菲律賓第四屆 Anilao 水底攝影比賽

為期5日嘅第四屆菲律賓ANILAO 水底攝影比賽又黎啦,你參加左未?

anilao-shootout-poster-1-out

自問享受潛水,鐘意影海洋生物,又想認識多D潛水界朋友,了解多D潛水知識,咁你就千奇唔好錯過E個活動啦!因為除左3日嘅Shoot-out外,每日都有黎自世界各地嘅潛水達人分享佢地潛攝心得,仲有fun dives 同開幕/閉幕晚餐。勝出者,當然可以再享有豐富嘅禮物啦~

**經 至專假日Xpert Holidays 預訂菲律賓Anilao 潛水套票,並參加第四屆Anilao 水底攝影比賽,唔駛頭50個,都可以獲贈Butterfly Slug限量頸枕一個。

好,等我地介紹下是此活動嘅詳情,吸引下你先~

潛水同時學習的機會
參加者會獲得你嘅參賽證,到達比賽場地 Acacia Resort and Dive Center 就可以拎到。而作為參加者,你可以尊享紀念品如,賽事紀念Tee、手機戒指座,仲有菲律賓潛水鎖匙扣;仲可以享受開幕及閉幕晚餐,同潛水友一齊盡慶Party。

你仲有機會嬴取由贊助商贈送嘅禮品,好似INON JapanNauticam 送出嘅相機防水殼、頻閃觀測器及Snoot Set。

如果你覺得D禮物並唔驅使到你參賽,咁可以跟世界各地水底攝影名人交換潛水攝影心得呢?心動了嗎? 今年賽事有黎自日本嘅Takaji Ochi及Takako Uno,來自法國嘅Greg Lecouer及來自馬來西亞的Jason Isley擔任評審。佢地亦會為大家分享攝影技巧及過往相片,就好似一個集合潛水大師嘅潛能大會,非常有意思。


根據個人喜好,參選屬於你的主題
今年主題跟以往一樣分為4種,包括1. General Macro, 2. Behavior, 3. Creative Photo and 4. Nudibranch Portrait

General Marco: 利用微距鏡頭( Macro Lenses / Close Up Lenses)而拍攝的水底生物近照
Marine Behavior: 任何攝影顯示海洋生物於水底的指定行為
Creative Photo: 今年全新主題,亦可以讓參加者進行後製效果,希望發揮大家嘅創意
Nudibranch Portrait: 固名思意,就是要你攝影海蛞瑜
Porfolio: 只要提交以上四個主題的相片,就形成Porfolio,並自動參賽Portfolio

另外亦有驚喜獎項,去到現場便會揭曉!所以未到最後一刻,你都唔知自己有無得到獎架~

參賽注意事項
每一個組別均有3位得獎者 (冠、亞、季)。驚喜獎項,就會有1位得獎者。

  1. 每位參賽者最多可於每個主題提交3張照片
  2. 每人只可參加1個組別,Open 或 Compact
  3. 只有於比賽期間(2016年11月23日至27日)於比賽場地的開放水域攝影的相片先有資格參賽

活動資訊
活動日期: 2016年11月23日至11月27日
地點: Acacia Resort and Dive Center
票價: 美金25
立即登記: http://anilaoshootout.ph/registration/
http://anilaoshootout.ph/

上年的參賽勝出者相片

 Anilao  簡介  
orange_shrimp_sandy
Anilao平均氣溫約32-34 度,最佳潛水季節是每年11月到5月的乾季,水溫平均約26-29度。而她擁有豐富的潛點,共有20多個適合潛友前往,大部分水清流緩,可以看見珊瑚茂盛的區域,或屬砂質的緩斜坡。總括而言,就是很適合各個層次的潛友前來體驗Macro Diving — 以觀察微小潛水生物為主的潛水活動。值得留意的是,大部分潛店均沒有沙灘,海邊都是鵝卵石或礁石,因此建議進行岸潛的潛友,緊記帶一對潛水靴及Open Heel的腳蹼啦。
簽證: VISA: 特區護照可以免簽證逗留最多七日
天氣: 平均氣溫約32-34 度,最佳潛水季節是每年11月到5月的乾季,水溫平均約26-29度。
航班: 香港出發前往馬尼拉,乘2個半小時的車,便抵達Anilao。

了解更多 前往菲律賓潛水地Anilao

有興趣參加Anilao 第四屆水底攝影比賽,我地潛水團隊可為你安排
Anilao潛水套票詳情
5日4夜港元5,380起
可選擇入住Buceo Anilao Beach & Dive、EL Pinoy Resort等Dive Resort。另可根據活動只安排住宿及機票。
enquiry@xpertholidays.com /  +852 3580 1800 Vicky Cheung / Amanda Lam
http://www.xpertholidays.com/


 JACKIE YAN
終日在冷氣房內埋頭苦幹,為的是每月月尾的一份薪水,儲備來可以周遊列國!幸得到市場部一職,有機會跟公司的考察團暢遊不同秘境,親身為大家分享獨特旅程。最近終於考上OW牌,希望有機會了解海洋的奧秘啦。本人最愛目的地:澳洲及泰國,純粹喜歡。
廣告